AUTOGLYM Téli Autóápolási Tanácsai

AG                 

ff11 

Mindig óvatosan távolítsuk el a havat, ha nem szeretnénk mély barázdákat látni a fényezésen, tél végén

 Legtöbben úgy gondolják, hogy legideálisabb ősszel és tavasszal autót mosni és waxolni, ami igaz is, ha a kényelmünket tartjuk szem elött. Autóink szempontjából már más a helyzet, mert a tél az autóápolás legkevésbé szerethető, de egyben a legfontosabb időszaka. Ez az évszak veszi igénybe legjobban a fényezést és alvázat, indítja be a korróziót és okozza a legtöbb balesetet. A hó és jég szakszerűtlen kezeléséből adódóan ekkor keletkeznek a legrondább karcok a fényezésen és az egyéb sérüléseket is többnyire csak a téli szezont követően fedezzük fel autóinkon. Az autóápolás lényege az, hogy a legkímélőbb módon, karcolás nélkül távolítsuk el a szennyeződéseket, mert a legtöbb sérülést maga a kosz, illetve annak tologatása okozza a felületen. Egy kiadós havazás után sem maga a hó a legveszélyesebb, hanem az a koszréteg, amivel együtt azt végigszánkáztatjuk a fényezésen. Ha a hó alsó rétege megfagy, a jég is szuper mély árkokat képes a felületbe vésni, ha seprűvel, ne adj isten jégkaparóval, nem kellő odafigyeléssel esünk neki a problémának. Nagyon óvatosan távolítsuk el a havat úgy, hogy ne toljuk végig a fényezésen! Inkább maradjon egy kis hó az autón, minthogy költséges javításba verjük magunkat tavaszra.

Jaguar-in-the-snow-1      4262349629_b8b3bc750e

Mossuk autónkat sűrűbben a téli időszakban, különös tekintettel az alvázra és a kerékjáratokra

Hideg időben autót mosni egy rémálom, de szükségszeű, ha szeretnénk megelőzni a korróziót. Útjainkat télen homok és só korrozív keverékével tartják „tisztán” és biztonságosan, ami (ha nem tisztítjuk autóinkat megfelelően) irónikus módon nagyobb károkat képes okozni, mint egy behorpadt lökhárító, vagy egy betört fényszóró. Az utak sózásának kezdetétől erősen javasolt hetente egyszer megtisztítani az autót, különös tekintettel az alvázra és a kerékjáratokra. Természetes, hogy senki sem szeret fagypont környékén vizes vödrökben kotorászni, de erre nem is biztatok senkit, hacsak nem rendelkezik egy fűtött, csatornázott garázzsal. Amennyiben erre nincs lehetőség vagy kedv, de szeretnénk megvédeni atóink fényezését a karcosodástól, az autómata mosók helyett válasszunk olyan kézimosó állomást, ahol nincs kefe és a fényezés érintése nélkül tudjuk megtisztítani a szennyeződésektől. Ha makulátlan tiszta nem is lesz így autónk, de ezzel a módszerrel megelőzhető a csúnya mosókarcok kialakulása. Fontos, hogy ebben az esetben tartózkodjunk a szárazra törléstől, mert az a vékony réteg kosz, ami a fényezésen marad, csúnya karcokat okozhat. Csak fagypont fölött mossunk így!

IMG_0677_2     DSC08336

A csúf mosókarcok kialakulását megelőzhetjük, ha szakszerűen tisztítjuk autónkat

A leghatékonyabb megoldás, amennyiben pénztárcánk ezt engedi, egy igényes kézi autómosó, mert a legkímélőbb módja az autók tisztításának a sok modern hókusz-pókusz ellenére még mindig a kézi mosás vízzel, pH semleges samponnal. Persze nem mindegy, hogy milyen technológiával mossuk az autót, mert egy rossz kézi mosás is tud annyi kárt okozni, mint a gépi kefés, de ezt majd egy későbbi cikkben boncolgatjuk. Mosás után nagyon fontos, hogy szárazra töröljük az egész autót, szigeteléseket, ajtónyílásokat és a kellemetlen meglepetések elkerülése végett célszerű rendszeresen jégoldót használni a zárak befagyása ellen. Extrém hidegben csak akkor javasolt az autómosás, ha lehetőségünk van meleg helyen tárolni az autót a száradásig.

A wax vagy fényezés szigetelő bevonat, nagyon hatékony segítség, hogy autónk könnyebben tisztántartható legyen télen (és egész évben). Olyan minőségű fényezés szigetelő-, vagy wax bevonatot alkalmazzunk még a tél beköszönte előtt (fűtött garázsban télen is használható), aminek jótékony hatása nem csak pár hétig tart, hanem egy teljes téli szezonon át védi az autó fényezését, felnijeit, fényszóróit stb. Egy ilyen termék használata, a könnyebb tisztíthatóságon túl biztosíték rá, hogy autónk a tél elmúltával is a régi fényében ragyogjon.

snowindow      misty

Biztonságosabbá és kellemesebbé tehetjük a téli autózást jó minőségű ápolószerekkel

Az esztétikumon és értékmegóváson túl az autóápolásnak nagyon fontos szerepe van a közlekedésbiztonságban, főleg téli körülmények között. Egy nem megfelelően tiszta szélvédő, vagy fényszóró igencsak megkeserítheti a vezetést egy párás, sötét, téli estén. Minden üvegfelületet tisztítsunk meg üvegpolírral tél előtt, és ha szükséges folyékony üvegtisztítóval tartsuk szinten az így elért állapotot. Használjunk jó minőségű jégoldót és téli ablakmosó koncentrátumot, ami nem károsítja a gumitömítéseket és a fényezést. Gyengébb minőségű szélvédőmosók és jégoldók eltávolíthatják a fényezésvédő szigetelő- és wax bevonatokat.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván az:

 

autoglym_pirosan

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .