Autóápolás otthon IV. – Motor mosás és ápolás

AG

 

01    02

15 -20 perc alatt könnyedén elérhető ez az eredmény…

Előkészületek

Első lépésben távolítsunk el minden nagyobb szennyeződést (törmelékek, falevelek) a motorházfedél alól. Következő lépésben felkészítjük a motorteret a vizes munkálatokra, ezért letakarunk minden elektromos berendezést és érzékelőt. Használhatunk folpackot, de a formázhatósága miatt jól jöhet az alufólia is. Nem a 100%-os szigetelés a célja ennek, hanem az öblítés során rájuk zúduló nagy mennyiségű, nagy nyomású víz izárása. Azt is muszáj hozzátennem, hogy ezeknek a jellemzően műanyag alkatrészeknek a tisztítása nem igényel magasnyomású vizet, ezért amikor a motort nagynyomású vízzel öblítjük és az elektromos berendezésekre kerül a sor, mindig tartsuk távolabb a fúvókát, hogy kis nyomás érje őket.

0001

Először távolítsuk el motorháztető alatt felhalmozódott leveleket és egyéb törmeléket

Vegyszer használata

Most már készenállunk, hogy megkezdjük a motortér tényleges tisztítását. Használjunk jó minőségű speciális, környezetbarát motortisztítót, mint az Autoglym Engine & Machine Cleaner. Fontos, hogy a motor hideg legyen, így megelőzhetjük a vegyszer gyors száradását. Bőségesen permetezzünk tisztítószert mindenhová. Kezdjük mindig a motor alsó területeivel, így megelőzhető hogy összekenjük magunkat. Próbáljuk elkerülni, hogy a tisztítószer a fényezésre jusson, mert eltávolíthatja a waxot a felületről. Hagyjuk hatni a szert körülbelül 5 percig, majd az erősebben szennyezett területeket, egy hosszú szárú ecsettel, vagy megfelelő kefével dörzsöljük át, hogy alaposan fellazítsuk a szennyeződéseket. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet az öblítés.

Tipp: samponos vízzel nedvesítsük be a motortér környékét, így megelőzhető a wax eltávolítása az esetlegesen fényezésre kerülő motortisztítóval.

0002    0003

Permetezzük be a motorteret tisztítószerrel és az erősen szennyezett területeken lazítsuk fel a koszt kefével

 Motortér öblítése

A tökéletes eredmény eléréséhez szükségünk lehet egy magasnyomású mosóra.  Nem lehet elégszer hangsújozni, hogy ha magasnyomású mosót használunk az öblítés során, tartsuk távolabb az elektromos berendezésektől, mert így elkerülhető a beázásuk. Öblítés után távolítsuk el a fölösleges vizet egy mikroszálas törrölközővel és indítsuk be a motort a gyors szárdás érdekében, és hogy a törölközővel el nem érhető alkatrészek is mielőbb megszáradhassanak. Szintén fontos odafigyelni, hogy ne használjuk a mosót maximális nyomáson a gépháztetőn található szigetelés öblítése során sem, mert túl közel tartva, vagy túl nagy nyomással szétszakíthatjuk a szigetelést.

 1112000

Az elektromos alkatrészeket ne öblítsük közvetlen közelről!

Védelem és Kozmetika

Ha a motortér tökéletesen tiszta, tovább csinosíthatjuk, védhetjük és megkönnyíthetjük a későbbi tisztításokat különböző védő bevonatokkal. A leggyorsabb és legegyszerűbb kozmetikai kezelést az Autoglym Vinyl & Rubber Care nevű, vízbázisú műanyag és gumi ápolóval tudjuk végrehajtani. Ha ezt a terméket szeretnénk használni, még a motortér szárításával sem kell különösebben foglalkoznunk, mivel vízbázisú készítményről van szó. Egyszerűen csak permetezzük be vele gazdagon a teljes motorteret, akár vizes állapotában is és hagyjuk magától megszáradni. Egy nagyon tartós, kellemesen fényes és a szennyeződéseknek ellenálló bevonatot fog létrehozni, ami nagyban megkönnyíti majd a motortér későbbi tisztántartását. Ha szeretnénk tovább csinosítani és főleg védeni a motorteret a korróziótól, a fényezett felületeken használhatjuk a Super Resin Polish-t, ami gyönyörű fényt és védelmet biztosít ezeken a felületeken. Ínyencek ezen felül természetesen használhatják a karosszérián is alkalmazott Extra Gloss Protection vagy High Definition Wax-ot is.

0004     0005

 

 

2 thoughts on “Autóápolás otthon IV. – Motor mosás és ápolás

  1. Érdeklődnék, hogy ez a motortisztító termék teszi a műanyagokat ilyen újszerűvé, vagy be van fújva más anyaggal is?

    1. Vinyl & Rubber Care műanyagápolóval vannak kezelve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .